1 θάνατο, 19 νέα κρούσματα - 151 οι νεκροί από τον κορονοϊό

Τον τελευταίο απολογισμό νέων κρουσμάτων, καθώς και τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον κορονοϊό ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Δεκαεννέα νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, 11 εκ των οποίων αφορούν συρροές κρουσμάτων, ανακοινώθηκαν από τον Σωτήρη Τσίοδρα.
Ειδικότερα:
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2710, εκ των οποίων το 55.6% αφορά άνδρες. Από αυτά, 603 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1358 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 9 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 86 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 151 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 40 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 97384 κλινικά δείγματα.
Υπενθυμίζεται ότι απαντώντας ο Σωτήρης Τσιόδρας για το χρονικό ορίζοντα που απαιτείται ώστε να φανεί η επίδραση της πρώτης άρσης των μέτρων στον δείκτη RO, ο καθηγητής είπε, αρχικά, πως «μέρα με την ημέρα ο αναπαραγωγικός ρυθμός της πανδημίας εξακολουθεί να παραμένει αρκετά κάτω από το 1. Και αυτό παρακολουθούμε (...), όμως δεν είναι μόνο το R0», αλλά «και η κατάληψη σε κλίνες εντατικής θεραπείας, είναι η κατάληψη σε νοσηλευτικές μονάδες κλινών, οι οποίες να σχετίζονται με τον ιό». «Είναι πολλές οι παράμετροι που παρακολουθούμε», εξήγησε.
«Είμαστε σε επιφυλακή» πρόσθεσε, παρόλο που «δεν έχουμε δει αυτή τη στιγμή κάποια αύξηση» καθώς «είναι νωρίς ακόμα». «Θα υπάρξουν τουλάχιστον άλλες 10 ημέρες για να είμαστε πιο σίγουροι για αυτό που λέμε. Και θα παρακολουθούμε σταδιακά τι γίνεται στην κοινότητα», συνέχισε ενώ τόνισε πως «όσο καλύτερα εφαρμόσουμε όλοι μας τα μέτρα υγιεινής, ανεξάρτητα από το ότι θα ανοίξουν κάποιοι κλάδοι της οικονομίας ακόμα περισσότερο - και το έχει ανάγκη και ο κόσμος - εμάς μας ενδιαφέρει η Δημόσια Υγεία πάνω από αυτό και πρώτα από αυτό, όπως σας έχω πει και άλλες φορές, και θεωρώ ότι και την ηγεσία αυτό την ενδιαφέρει πρώτα από όλα». 
Όπως επεσήμανε εν συνεχεία ο καθηγητής, δεν μπορεί να πει από τώρα ότι «15 ημέρες μετά θα σας πούμε με σιγουριά τι γίνεται». Όμως «15 ημέρες μετά, θα είμαστε με πιο ακρίβεια, θα ξέρουμε προς τα πού πάμε», σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια