Όχι σκουπιδότοπος η περιοχή μας! Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Συμφωνία Ελπίδας» Δήμου Ακτίου Βόνιτσας. Άλλοι θ’ αποφασίζουν για λογαριασμό μας. Η τουριστική περιοχή της Παλαίρου κινδυνεύει να χάσει το χαρακτήρα της.


Όχι σκουπιδότοπος η περιοχή μας!
Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Συμφωνία Ελπίδας»
Με την νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα, η περιοχή μας κινδυνεύει να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο της δυτικής Ελλάδας και των νησιών.
Άλλοι θ’ αποφασίζουν για λογαριασμό μας.
Η τουριστική περιοχή της Παλαίρου κινδυνεύει να χάσει το χαρακτήρα της.
Η δημοτική αρχή και η αντιπολίτευση πρέπει να πάρουν θέση. 
Η αδράνεια δεν συγχωρείται. Δήμος και πολίτες να συγκροτήσουν ένα μέτωπο αντίστασης στην επερχόμενη καταστροφή.
- Άμεσα να σταματήσει η μεταφορά σκουπιδιών από τη Λευκάδα!
- Να σταματήσουν οι ενέργειες για δεύτερο κύτταρο στο ΧΥΤΑ Παλαίρου!
- Να διενεργηθεί περιβαλλοντικός έλεγχος από ανεξάρτητο, πιστοποιημένο φορέα!
Ζητάμε άμεση σύγκληση έκτακτου τοπικού και δημοτικού συμβουλίου, έστω με τηλεδιάσκεψη και τοπική συνέλευση των πολιτών, όταν αυτό επιτραπεί από τα υγειονομικά μέτρα.
Παραθέτουμε αμέσως και το αίτημα προς τον πρόεδρο του δ.σ., με αναλυτικά τις θέσεις μας.
Κύριε Πρόεδρε,
Η ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας κλπ.» τις προηγούμενες ημέρες από την Κυβέρνηση, περιάγει την περιοχή μας στη χειρότερη δυνατή θέση.
Με το ψηφισθέν σχέδιο νόμου:
- Γράφεται σε νομοθετικό κείμενο (!) ότι τα σκουπίδια της περιφερειακής ενότητας Λευκάδας θα έρχονται υποχρεωτικά στο ΧΥΤΑ Παλαίρου.
- Καταργείται η δυνατότητα δημιουργίας του ΦΟΔΣΑ Ακτίου – Βόνιτσας/Λευκάδας και επομένως η δυνατότητά μας να αποφασίζουμε οι ίδιοι για τον τόπο μας, περιορίζοντας την επιβάρυνση της περιοχής, όπως είχαμε ως δ.σ. προ μερικών μηνών αποφασίσει, με μεγάλη πλειοψηφία.
- Εντασσόμαστε υποχρεωτικά πλέον στον ΦΟΔΣΑ Αιτ/νίας, με πολύ μικρή συμμετοχή και επομένως κίνδυνο να δεχθούμε σκουπίδια και από αλλού, καθιστάμενοι έτσι δυνητικά η χωματερή της ευρύτερης περιοχής.
- Το πράγμα μάλιστα χειροτερεύει αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και το αρ. 83 του ίδιου σχεδίου νόμου που επιτρέπει με Υπουργική Απόφαση την μεταφορά σκουπιδιών γενικώς από οποιαδήποτε περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Το δ.σ. Ακτίου – Βόνιτσας έχει ήδη τοποθετηθεί αρνητικά επί του κειμένου του άρθρου 93, η τελική μορφή του οποίου είναι ακόμη χειρότερη από την αρχική, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άμεση ανάγκη αντίδρασης. Η παράταξή μας άλλωστε, είχε τοποθετηθεί συνολικά αρνητικά έναντι του σχεδίου νόμου.
Συνεπώς, υφίσταται επείγουσα ανάγκη έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση και λήψη απόφασης το ανωτέρω θέμα.
Τίτλος θέματος: «Λήψη αποφάσεων αναφορικά με το ΧΥΤΑ Παλαίρου».
Εισηγητής : Δημήτριος Μασούρας, δημοτικός σύμβουλος. Εισήγησή μας η κάτωθι:
1. Η ευρύτερη περιοχή της Παλαίρου αποτελεί ίσως το μοναδικό τμήμα του δήμου μας που παρουσιάζει μια αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια, ιδίως στο σκέλος του τουρισμού.
Ο ΧΥΤΑ Παλαίρου χωροθετήθηκε και κατασκευάστηκε˙ αυτό δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Ζητούμενο όμως είναι οι δυσμενείς από την ύπαρξή του συνέπειες, να είναι οι μικρότερες δυνατές για την περιοχή μας.
Οι πρόσφατες εξελίξεις θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το χαρακτήρα της περιοχής, αφού δημιουργούν προϋποθέσεις προκειμένου στο ΧΥΤΑ Παλαίρου να σωρεύονται, εκτός από τα σκουπίδια του Δήμου μας:
- Τα σκουπίδια των δήμων Λευκάδας & Μεγανησίου, χωρίς καμία προϋπόθεση, χωρίς να ερωτηθούμε και χωρίς κανένα αναπτυξιακό ισοστάθμισμα. Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε ότι η τρέχουσα μεταφορά απορριμμάτων από το Δήμο Λευκάδας γίνεται με απόφαση του ΦΟΔΣΑ, στον οποίον η παράταξή μας δεν συμμετέχει. Μάλιστα, η απόφαση αυτή του ΦΟΔΣΑ είναι αντίθετη στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου μας και του δήμου Λευκάδας, η οποία προέβλεπε «κανένα σκουπίδι» μέχρι την ολοκλήρωση του εργοστασίου επεξεργασίας που θα κατασκευαστεί στη Λευκάδα, οπότε θα έχουμε πλέον υπόλειμμα και όχι σκουπίδια.
- Όσα σκουπίδια αποφασίσει ο ΦΟΔΣΑ Αιτ/νίας ότι θα πρέπει να πάρουμε, είτε από την Αιτωλοακαρνανία, είτε από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, με βάση «εμπορική» συμφωνία. Σημειώνεται εδώ ότι το δ.σ. του ΦΟΔΣΑ στελεχώνεται με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, οπότε η συμμετοχή μας θα είναι ελάχιστη ή μηδενική.
- Όσα σκουπίδια αποφασίσει ο Υπουργός, αφού το νομοσχέδιο (στο αρ. 83) του δίνει την ευχέρεια ν’ αποφασίσει ότι θα έρθουν σε οποιονδήποτε ΧΥΤΑ οσαδήποτε σκουπίδια από οποιαδήποτε περιοχή.
Επομένως υφίσταται κίνδυνος αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της περιοχής. 
2. Αυτά συμβαίνουν ενώ σύμφωνα με την κοινή λογική, αλλά και τα υπάρχοντα στοιχεία, ο ΧΥΤΑ Παλαίρου δεν λειτουργεί με τρόπο που να προστατεύεται  το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.
Από την πλευρά μας, επαναφέρουμε σήμερα την τοποθέτησή μας για εκτεταμένο έλεγχο τήρησης περιβαλλοντικών όρων.
3. Τέλος, υπό το πρίσμα των ανωτέρω δεδομένων είναι προφανές κατά τη γνώμη μας ότι πρέπει ν’ ανακληθεί κάθε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που συναινεί στη δημιουργία δεύτερου κυττάρου στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς η έλλειψη προϋποθέσεων ορθολογικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ καθιστά επικίνδυνη τη σχετική προοπτική από πολλές απόψεις.
Ακόμη, πρέπει ν’ ανασταλεί η τρέχουσα συμφωνία του υφιστάμενου ΦΟΔΣΑ με το Δήμο Λευκάδας για τη μεταφορά σκουπιδιών, εξαιτίας της μεταβολής των συνθηκών. Για τον νομικό τρόπο που αυτό μπορεί να γίνει θα τοποθετηθούμε κατά τη συζήτηση. 
Αναγκαία τέλος κρίνεται και η ευρύτερη δυνατή ενημέρωση των δημοτών και η συμμετοχή τους σε όποιες κινητοποιήσεις αποφασιστούν.
Κατόπιν τούτου και μετά από διαλογική συζήτηση, το Δ.Σ. Ακτίου - Βόνιτσας αποφασίζει :
1) Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο ψηφισθέν σχέδιο νόμου και ειδικότερα στις διατάξεις των αρ. 83 & 93 αυτού.
2) Ανακαλεί κάθε προηγούμενη απόφαση για δημιουργία δεύτερου κυττάρου στον ΧΥΤΑ Παλαίρου.
3) Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο να προβεί σε απ’ ευθείας ανάθεση έργου σε πιστοποιημένο φορέα (με πρόταση διαπαραταξιακής επιτροπής), προκειμένου να διενεργηθεί πλήρης περιβαλλοντικός έλεγχος της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Παλαίρου και να συνταχθεί σχετική έκθεση.
4) Εξουσιοδοτεί τα μέλη τον κ. Δήμαρχο και τα μέλη του Δ.Σ. που είναι ταυτόχρονα και μέλη της διοίκησης του υφιστάμενου ΦΟΔΣΑ ν’ αναστείλουν άμεσα την απόφαση για την αποδοχή των σκουπιδιών του Δήμου Λευκάδας.
5) Να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο αμέσως μόλις αυτό καταστεί εφικτό στην Πάλαιρο, με παρουσία δημοτών, σε χώρο που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δημοσιότητα (ακόμα και υπαίθριο) προκειμένου να γίνει αναλυτική ενημέρωση και ν’ αποφασιστεί η περαιτέρω στάση.
Παρακαλώ η παρούσα επιστολή να κοινοποιηθεί στους επικεφαλής των λοιπών παρατάξεων, προκειμένου να διερευνηθεί αν υφίσταται η αναγκαία κατά νόμο συναίνεση για την προτεινόμενη έκτακτη συνεδρίαση.
Διαφορετικά, η παρούσα να εισαχθεί στο πρώτο τακτικό δημοτικό συμβούλιο, το οποίο να συγκληθεί το συντομότερο.
Με τιμή
Ο αιτών

https://katounanews.blogspot.com/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια