Για τους γονείς μας ο παραδοσιακός τραχανάς έπαιζε σημαντικό ρόλο στην διατροφή τους και μερικές φορές ακόμα και στην επιβίωση της οικογένειας. Ο Ιούνιος και Ιούλιος ήταν ο κατ' εξοχήν μήνας για το ''ζεμάτισμα'' του τραχανά.
Ο Παραδοσιακός Τραχανάς γίνεται με αλεσμένο σιτάρι, πρόβειο γάλα, και βράζετε σε ένα μεγάλο καζάνι πάνω στην πυροστιά, τον ανακατεύουμε με την μεγάλη ξύλινη κουτάλα, και λίγο αλάτι και είναι έτοιμος. Την επομένη τον τρίβουμε με το κόσκινο «αρίλογο» και τον απλώνουμε στο σεντόνι ή στο ''Μεσάλι'', για να ξεραθεί 1-2 μέρες.
Ο Τραχανάς κυρίως τρώγεται τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Η Ροδάνθη Φίλη –Καφρίτσα ζεμάτισε τραχανά φέτος και όπως έδειξε και η τηλεόραση του MEGA τα καταφέρνει μια χαρά γιατί ο χειμώνας που έρχεται μάλλον θα είναι βαρύς.
0 Σχόλια