ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΩΠΙΝΑ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ







Μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις – δραστηριότητες του Καλοκαιριού στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι η κατασκευή και η τοποθέτηση Μνημείου Ηρώων και Αγωνιστών της Κωνωπίνας. Η χθεσινή εκδήλωση ήταν απο τις καλύτερες που εχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας. 

Χθες Τρίτη 17 Αυγούστου στις 20:00 στην Πλατεία της Κωνωπίνας πραγματοπιήθηκαν  τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Π. Δημήτριο  Χαμαλέτσο ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, η κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ο εθνικός ύμνος.

Ο οικοδεσπότης και συντονιστής της εκδήλωσης Λούντζης Γεράσιμος , ιστορικός ερευνητής (μέλος οργανωτικής επιτροπής για τον εορτασμό των 200 από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αναφέρθηκε στις πηγές των ονομάτων που ανεγράφησαν στο μνημείο και ήταν: (Η Κωνωπίνα στην επανάσταση του 21 – Δήμος Εχίνου ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821 του Νίκου Μήτση.

Πόλεις και χωριά του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας του Ευάγγελου Κουτιβή και Γεωργίου Μπαρμπαρούση.

Το Πάνθεον των Ξηρομεριτών αγωνιστών του  Μπάμπη Κουβέλη).

Στην συνέχεια ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και έδωσε τον λόγο στον Καθηγητή κ. Μπαρμπαρούση ο οποίος μην ξεχνάμε είναι και ο ένας από τους δυο συγγραφείς μαζι με το Ευάγγελο Κουτιβή του καλύτερου Βιβλίου που έχει κυκλοφορήσει έως σήμερα για το νέο Δήμο μας, με τίτλο «Πόλεις και χωριά του Δήμου Ακτίου –Βόνιτσας από την αρχαιότητα έως σήμερα», που εκδόθηκε το 2012 από το Κ.Κ.Μ.ΚΑ με πρώτο Δήμαρχο το Νικόλαο Σολδάτο και πρώτο πρόεδρο του Κέντρου κοινωνικής Μέριμνας Κασόλα Αθανάσιο.  

Η ομιλία Γεωργίου Μπαρμπαρούση , Διδάκτορα Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ) ήταν καταπληκτική, όλοι οι παρευρισκόμενοι με μεγάλη προσοχή άκουσαν τα ιστορικά γεγονότα της περιοχής μας και το ρόλο των Κωνωπινιωτών αγωνιστών και Ηρώων στην Επανάσταση του 21 αλλα και των κοτσαμπάσηδων της περιοχής μας.  Ο κ. Μπαρμπαρούσης γνώστης της ιστορίας των χωριών μας με απλά και καθαρά λόγια, έδωσε στο ακροατήριο να καταλάβει την μεγάλη ιστορία της περιοχής μας.  

230371708_963466097554234_7646465167065626849_n

Η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό ύμνο του 1920 από το γραμμόφωνο της εποχής του λαογράφου ιστορικού ερευνητή Νικολάου Ράππου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Αντιδήμαρχος Προδρομίτης Σωτήρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ακτίου Βόνιτσας Στούπας Θεόδωρος, ο πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας Παντελής Αποστολάκης, η π. Αντιδήμαρχος και ανεξάρτητη δημοτική Σύμβουλος Αθηνά Καρέλου, ο επικεφαλής της αντιπολιτευτικής Δημοτικής παράταξης «κύμα αλλαγής» Κασόλας Αθανάσιος με τους δημοτικούς Συμβούλους Καραμάνη Θωμά, Σαλοδημήτρη Παναγιώτη και Πέρλη Απόστολο. Όπως και ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της Λαικής Συσπείρωσης Ακτίου-Βόνιτσας Νώντας Μωραΐτης. Από το Δήμο Ξηρομέρου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κομπλίτσης Δημήτριος  και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ζαφείρης Γιάννης. Από την Περιφέρεια ο περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην βουλευτής Μωραΐτης Νικόλαος. Από το Α.Τ. Κατούνας ο διοικητής Κόκιος Δημήτριος και ο υποδιοικητής Στασινός Νίκος. Ο αντιπρόεδρος της Κωνωπίνας Τσιούνης Απόστολος.

Στην εκδήλωση ήταν και ο άνθρωπος που κατασκεύασε το μνημείο Δημήτριος Προκόπης.

Επίσης ο άνθρωπος που βοήθησε σε όλα όπως και στην κατασκευή του μνημείου με προσωπική εργασία, ήταν ο πρόεδρος του χωριού Χρήστος Καψογιώργος.

Όλοι είχαν να πουν μια καλή κουβέντα στο τέλος της εκδήλωσης, για την καλή συνεργασία των δύο Κωνωπινιωτών του προέδρου Χρήστου Καψογιώργου  και του εμπνευστή του μνημείου Μακη Λούντζη αλλα και για την επιλογή τους ως  ομιλητή της εκδήλωσης του Καθηγητή κ. Γεωργιου Μπαρμπαρούση.

Συγχαρητήρια και πάλι στην Κωνωπίνα για το μεγάλο δώρο, τα παιδιά των παιδιών μας και για εκατοντάδες χρόνια θα διαβάζουν και θα θυμούνται τα ονόματα των αγωνιστών και Ηρώων του 21 από την Κωνωπίνα  

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ













































































































Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια