Προτάσεις στο Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Παλαίρου για την ονοματοδοσία των δρόμων της Παλαίρου απο τον Κωνσταντίνο Μίχο

Προτάσεις για την ονοματοδοσία των δρόμων της Παλαίρου μας έστειλε με επιστολή του ο καλός φίλος και Ζαβερδιανός Κωνσταντίνος Μίχος του Δημητρίου Αστυνόμος Α’ απευθύνεται στο τοπικό Συμβούλιο Παλαίρου, λέγοντας την άποψή του για μερικά ονόματα που αξίζει να μνημονευθούν και να μείνουν στην ιστορία.   60 δρόμοι είναι χωρίς όνομα ενώ 18 δρόμοι έχουν ήδη όνομα, αλλά ορισμένοι από αυτούς χρειάζονται αλλαγή σύμφωνα με ανάρτηση του katounanews.blogspot.gr το 2018. Η επιτροπή τότε απαρτιζόταν απο τους :
1)Στάχτιαρης Δημήτριος Πρόεδρος Δ.Κ. Παλαίρου 
2)Φραδέλος Κων/νος Αντιδήμαρχος Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας 

3)Γεροκωστόπουλος Κων/νος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας 

4)Κέφη Χριστίνα Φιλόλογος 
5)Δάγλας Δημήτριος Διευθυντής Γυμνασίου Παλαίρου

Προτάσεις
Του
Κωνσταντίνου Μίχου του Δημητρίου
Αστυνόμου Α’- Βαλκανιολόγου
Προς
το Τοπικό Συμβούλιο της Δ.Κ. Παλαίρου
Ενταύθα
Θέμα: "περί ονοματοδοσίας"
Το 2018 είχε λάβει χώρα ανάρτηση στο διαδίκτυο μέσω της οποίας κοινοποιούνταν ότι στα ρυμοτομικά σχέδια της Παλαίρου εμφανίζονταν ή θα εμφανίζονταν μελλοντικά οδοί που αναζητούσαν ονόματα.
Μέσω της παρούσας επιστολής θα ήθελα να εκφράσω την άποψή μου και τις προτάσεις μου σχετικά με το ζήτημα της ονοματοδοσίας, το οποίο θα απασχολήσει οσονούπω το Τοπικό Συμβούλιο της Δ.Κ. Παλαίρου. Ενταύθα αναφέρομαι σε ορισμένα ονόματα τα οποία φρονώ ότι θα ήταν ωφέλιμο να λάβετε υπόψη σας κατά τη συνεδρίαση που θα αφορά στο αντικείμενο του θέματος.
Ιστορικές φυσιογνωμίες
1)      Οδός Σωσικράτους. Πριν αρκετά χρόνια είχα αποσπάσει μία συνέντευξη από τον γερμανό καθηγητή αρχαιολογίας Ernst Ludwig Schwander. Αυτός ο λαμπρός καθηγητής που με την εργασία και τη παρουσία του στο χωριό μας τίμησε τον τόπο μας,  διεξήγαγε για χρόνια επιφανειακή έρευνα στη περιοχή της Αρχαίας Παλαίρου, πορίσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν και στο περιοδικό Δαυλός το 2006 (τ.288). Στις συνομιλίες που είχα μαζί του μου αποκάλυψε ότι όστρακο που βρέθηκε στη περιοχή έφερε το όνομα Σωσικράτης και ότι αυτό είναι το πρώτο κύριο όνομα πολίτη –ίσως και το μοναδικό μέχρι τώρα- που ανακαλύπτεται στη περιοχή. Το όνομα αυτό προφανώς αναφέρεται σε κάτοικο που έζησε εκεί στα αρχαία χρόνια. Επαρκέστερη πληροφόρηση επ’ αυτού ενδεχομένως να σας χορηγηθεί από την ομάδα των αρχαιολόγων που εξακολουθεί να ερευνά τη περιοχή μας και η οποία έχει προβεί τόσο σε αρχειοθέτηση όσο και σε  συντήρηση αυτών των ευρημάτων. Σημειωτέων ότι παλαιότερα είχα συντάξει μία επιστολή προς τον Δήμο Παλαίρου και έλαβα την απάντηση ότι ενδεχομένως να ληφθεί υπόψη η πρότασή μου σε μελλοντική συνεδρίαση του τοπικού Συμβουλίου. Έκτοτε δε ουδεμία άλλη ενημέρωση έλαβα επ’ αυτού.
2)      Οδός Σπ. Μπαλτή. Αναφέρομαι στο όνομα του εντελώς άγνωστου ήρωα Σπυρίδωνος Μπαλτή που ήταν πρόκριτος της Ζαβέρδας Ακαρνανίας και ο οποίος όπως αναφέρεται σε σχετική πηγή «δια μεγάλων χρηματικών θυσιών και μετά πολλής αυταπαρνήσεως υπεστήριξε τον υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνα, δι ό και καταδιωχθείς υπό των εν Λευκάδι Αγγλικών Αρχών εφυλακίσθη είς το εκεί φρούριον όπου και απεβίωσεν» (βλ.σχ. Ν. Εφημ. 21-11-1888)

3)      Οδός Αχ. Γεροκωστόπουλου.  Ο αείμνηστος Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος εκ Ζαβέρδης Ακαρνανίας γνωστός στην εποχή του αγωνιστής στους πολέμους κατά των Οθωμανών και Υπουργός Παιδείας το 1891. Ο γιος του Κωνσταντίνος Γεροκωστόπουλος διετέλεσε βουλευτής Πατρών ιδιαίτερα λαοφιλής στην εποχή του.


4)      Οδοί γάλλων στρατηγών Σαμπώ και Λα Σαλσέτ. Το 1778  οι γενναίοι αυτοί αξιωματικοί μετά του υπασπιστού Ρόζ και του λοχαγού Ιότ, ηγήθηκαν 600 ανδρών (340 γάλλων, 60 πρεβεζάνων και 200 σουλιωτών). Αυτοί αποτέλεσαν τους τελευταίους υπερασπιστές της Νικόπολης και της Πρέβεζας. Πέντε χιλιάδες τουρκαλβανοί του Αλή Πασά εξεστράτευσαν εναντίον τους και μετά λυσσώδους μάχης, όπου οι γάλλοι του Μ. Ναπολέοντα και οι έλληνες εθνοφρουροί  επέδειξαν απαράμιλλη ανδρεία, κατόρθωσαν να τους κερδίσουν.   Συνελήφθησαν ζωντανοί 100 γάλλοι και 200 έλληνες. Μετά τη σύλληψή τους άπαντες οδηγήθηκαν μπροστά στον Αλή Πασά όπου οι 200 έλληνες αποκεφαλιστήκαν ενώπιον των γάλλων συντρόφων τους. Κατόπιν τούτου οι 100 γάλλοι στρατιώτες, εξαναγκάστηκαν με βασανιστήρια απ’ τους δημίους του Αλή να παλουκώσουν οι ίδιοι τα κεφάλια των ελλήνων σε ψηλές λόγχες, τις οποίες κρατώντας ανά χείρας υποχρεώθηκαν σε μία αιματηρή πεζοπορία από την Άρτα προς τα Γιάννενα και από εκεί μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Οι περισσότεροι γάλλοι στρατιώτες  κατά τη μακάβρια αυτή πεζοπορία απεβίωσαν. Οι ελάχιστοι που κατόρθωσαν να επιβιώσουν κλείστηκαν στα κάτεργα του Επταπυργίου της Πόλης όπου έμειναν ισοβίως.

5)      Οδός Θεοδώρου Μπούα Γρίβα. Δεν υπήρξε κατά τη διάρκεια του ελληνικού μεσαίωνα πιο ανδρεία και περήφανη οικογένεια από εκείνη των Γριβαίων, της οποίας   γενάρχης ήταν ο Θεόδωρος Μπούας Γρίβας. Ο ιστορικός Κ. Σάθας αναφέρει γι αυτόν μεταξύ άλλων ότι «το 1585 ο περιλάλητος αρματολός Βονίτσης και Λούρου Θεόδωρος Μπούας Γρίβας, υποκινούμενος υπό της Ενετικής Δημοκρατίας ύψωσε εν Ακαρνανία και Ηπείρω τη σημαία της επαναστάσεως…το παράδειγμά του εμιμήθησαν και  οι αρματωλοί της Ηπείρου Πούλιος Δράκος και Μαλάμος»
6)      Οδός Σίμου Γρίβα Μπούα. Ήταν αρματολός της Ακαρνανίας κατά το IZ’ αιώνα. Στη λήξη του περιπετειώδους βίου του κατέφυγε στη Λευκάδα όπου έγινε μοναχός και ετάφη το 1622 εντός του ιερού της μονής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (σημ. η ταφική πλάκα σώζεται μέχρι σήμερα).

7)      Οδός Χρήστου Μπούα Γρίβα. Κατά την επανάσταση του 1769  ανέλαβε την αρχηγία πάντων των εν τη Δυτική Ελλάδι χριστιανών αρματολών, με τους οποίους έδωσε πάρα πολλές μάχες. Σε μία από  αυτές όμως που δόθηκε στη περιοχή Άγιος Ηλίας Αγγελοκάστρου  έχασε και μαζί με άλλους συντρόφους έπεσε γενναία. Οι Οθωμανοί αποκεφάλισαν το πτώμα του και το παλούκωσαν σε μία περιοχή που μέχρι και το 1830 καλούνταν «Των Γριβαίων τα κόκκαλα».


8)      Οδός των Γριβαίων τα κόκκαλα (βλ.ως άνω)

  9)      Οδοί Κατσαντώνη, Χασιώτη και Λεπενιώτη.  Τα τρία αυτά αδέρφια ήταν γνωστοί κλέφτες που έδρασαν με γενναιότητα στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας. Συνελήφθησαν από τον Αλή Πασά και οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των βασανιστηρίων τους αναφέρονται εκτενώς στην Ιστορία του Αλή Πασά υπό Σπ. Αραβαντινού και στις ιστορικές σημειώσεις του Αρ. Βαλαωρίτη.  Επ’ αυτού δε και ο γνωστός στοίχος του εθνικού μας ποιητή «Χτυπάτε πελεκάτε με σκυλιά τον Κατσαντώνη, δεν τον τρομάζ’ ο Αλή Πασάς , φωτιά, σφυρί κι αμόνι»



10)  Οδός Χρήστου Κατσικογιάννη. Ήταν πρόκριτος Ζαβέρδας  την εποχή του Αλή Πασά και γνωστός αγωνιστής.

Δημήτρης Μπαϊρακτάρης
  


 11)  Οδός Δημητρίου Μπαϊρακτάρη. Γνωστός για την ηρωική συμμετοχή και δράση του στον πόλεμο του 1897. Επίσης δημοφιλής για την ακεραιότητα του χαρακτήρα και τη δικαιοσύνη που επέδειξε ως Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών κυρίως κατά τη κρίσιμη περίοδο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Καταγόμενος από το Μεσολόγγι συνέδεσε το όνομά του με μία ολόκληρη εποχή τόσο πολύ που μνημονεύεται συχνά ακόμα και σε ρεμπέτικα τραγούδια.



   












Ricciotti Garibaldi
Menotti Garibaldi
   12)  Oδοί Ricciotti και Menotti Garibaldi. Ιταλοί ευπατρίδες και πολεμιστές. Γόνοι  μεγάλης δυναστείας. Εκτός της συμβολής τους στην ενοποίηση της Ιταλίας, οι Ιταλοί αυτοί ήρωες ήρθαν το 1897 για να πολεμήσουν  στο πλευρό των ελλήνων μαζί με χιλιάδες ιταλούς φιλέλληνες στρατιώτες, πολλοί εκ των οποίων έπεσαν ηρωικά. Σημειωτέον ότι στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη στη Ρώμη, ο ανδριάντας του Γαριβάλδη δεσπόζει στη πιο περίοπτη θέση.








   
13)  Οδοί ελλήνων παλαιστών Παναγή Κουταλιανού και Τζίμ Λόντου. Και οι δύο αυτοί αθλητές κατέκτησαν παγκόσμια φήμη και δόξα. 
Κουταλιανός Παναγής
Jim Londos
   Ο πρώτος είναι καταχωρημένος σε όλες τις μεγάλες ξένες  εγκυκλοπαίδειες ενώ η μορφή του δευτέρου κοσμεί μέχρι σήμερα μία γωνία στο Hall of Fame των ΗΠΑ. 
Εκτός από αθλητές υπήρξαν και μεγάλοι ευεργέτες, διότι την εποχή της δράσης τους  προέβησαν σε εκτεταμένες δωρεές ενίσχυσης του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και ίδρυσαν ορφανοτροφεία. Η σύγχρονη Ελλάς δεν τους έχει τιμήσει δίνοντας το όνομά τους σε μία οδό.




14)  Οδοί ελλήνων ναυτικών Κορνάρου Γρέκου και Φραντσίσκου Άλμπο. Επτανήσιοι ναυτικοί μέλη του πληρώματος του Μαγγελάνου το 1520, που καταγράφηκε ως το πρώτο που κατόρθωσε να κάνει τον περίπλου της υδρογείου.

Roman Filipov
 15)  Οδός Ρ. Φιλίπωφ. Αναφέρομαι στο όνομα του ηρωικώς πεσόντος ρώσου πιλότου Ρομάν Φιλίπωφ ο οποίος την 5-2-2018 αυτοκτόνησε με χειροβομβίδα λίγο πριν πέσει στα χέρια τζιχαντιστών στη Συρία κατά τη μάχη εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας, αφού προηγουμένως του είχαν καταρρίψει το αεροσκάφος που κυβερνούσε. Πιστεύω ότι η προσφορά του ονόματος αυτού του ανθρώπου σε έναν δρόμο του Δήμου μας, μπορεί με τους κατάλληλους από εσάς χειρισμούς να προκαλέσει όχι μόνο θαυμασμό και αποδοχή, αλλά ακόμα περισσότερο και εκτεταμένη διαφήμιση του Δήμου Παλαίρου στην αχανή Ρωσία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Ρώσοι πολίτες ειδικά τα τελευταία χρόνια κατακλύζουν τη χώρα μας ως τουρίστες αλλά  και ως μεγάλοι επενδυτές, δεδομένου ότι μαζί με Κινέζους και Τούρκους έρχονται πρώτοι σε αγορά ακινήτων στη Ελλάδα.
(βλ.https://www.newsit.gr/kosmos/rosos-pilotos-aytoktonise-gia-na-min-pesei-sta-xeria-ton-tzixantiston/2407047/ )

16)  Οδός Κροκόδειλου Κλαδά (1425-1490). Στρατιωτικός ηγέτης των ελληνικών στρατευμάτων, ο οποίος στα δίσεκτα χρόνια της σκλαβιάς ανέπτυξε ηρωική δράση στη Πελοπόννησο, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ήπειρο. Τα απαράμιλλα ηρωικά του κατορθώματα μνημονεύονται εκτενώς στα έργα του ιστοριοδίφη Κ. Σάθα «Μεσαιωνική Βιβλιοθήκη» και «Τουρκοκρατούμενη Ελλάς». Το ελληνικό κράτος δεν έχει τιμήσει μέχρι σήμερα αυτόν τον γενναίο άντρα δίνοντας το όνομά του σε μια οδό.

Διάσημοι Μαθηματικοί

O M. Ναπολέων είχε αποφανθεί ότι «Η πρόοδος και ευημερία ενός κράτους συναρτάται άμεσα από την πρόοδο και την ευημερία των μαθηματικών». Τα ονόματα στις οδούς πρέπει να κινούν την περιέργεια για περαιτέρω έρευνα και μίμηση της κοινωνίας προς υγιή πρότυπα. Το γεγονός ότι σε ένα μικρό χωριό σαν το δικό μας οργανώνονται διεθνείς σκακιστικοί αγώνες εφήβων και παίδων είναι πράγματι εξαιρετικά παρήγορο, τη στιγμή μάλιστα που στη χώρα μας ανθεί ο τζόγος και τα ευτελή παίγνια. Ακόμα πιο θαυμάσιο είναι ότι ένας μαθητής από τη Ζαβέρδα κατόρθωσε να μπει στο παν/μιο της Μασαχουσέτης (σημ. μιλάω φυσικά για τον κ. Νέστορα Χαχάμη). Αυτές τις ευκαιρίες όχι μόνο δεν πρέπει να τις χάσουμε, αλλά με κάθε τρόπο πρέπει να τις ενισχύσουμε. Προς αυτή τη κατεύθυνση θεωρώ ότι καλό είναι να τιμηθούν οι οδοί μας με τα ονόματα ανθρώπων διεθνούς ακτινοβολίας, που προσέφεραν στην επιστήμη και στο σκάκι. Άλλωστε θα ήταν  ύβρις και αλαζονεία αν έλεγα «να τιμηθούν τα πρόσωπα μέσω της παροχής του  ονόματός τους στις οδούς μας», δεδομένου ότι όλα τα πρόσωπα που θα σας αναφέρω παρακάτω όχι μόνο δεν είχαν την ανάγκη τιμών, αλλά και όταν τους δίδονταν αυτές, εκείνοι τις αρνούνταν.

Συγκεκριμένα:

Α) Ο μεγαλύτερος μαθηματικός της ανθρωπότητας Γκρίγκορι Πέρελμαν. Ο 44χρονος Ρωσοεβραίος μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν έχει χαρακτηριστεί ως ο «ευφυέστερος άνθρωπος στον κόσμο» και όχι άδικα. Χάρη σε εκείνον, γνωρίζουμε πότε ένα συμπαγές αντικείμενο είναι τοπολογικά ισοδύναμο με μία σφαίρα. Η εν λόγω πληροφορία μπορεί να μην προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση με την πρώτη ανάγνωση. Ωστόσο, ήταν η βάση της περίφημης «Υπόθεσης ή εικασίας του Πουανκαρέ», το οποίο υπήρξε ένα από τα επτά μεγαλύτερα προβλήματα μαθηματικών, που παρέμεναν άλυτα μέχρι και την αρχή του αιώνα μας. Με σημειώσεις του που ανάρτησε το 2002 στην ιστοσελίδα του αμερικανικού πανεπιστημίου του Κορνέλ, ο Πέρελμαν απέδειξε την περίφημη «Υπόθεση». Για να αντιληφθεί κανείς πόσο περίπλοκη ήταν η Υπόθεση του Πουανκαρέ, αρκεί να αναφέρουμε ότι ιδιοφυείς μαθηματικοί χρειάστηκε να εργαστούν επί τέσσερα χρόνια, μόνο και μόνο για να ελέγξουν την εγκυρότητα της 500 σελίδων απόδειξης του Πέρελμαν. Εκτιμάται ότι η επιβεβαίωση της λύσης του γρίφου θα συμβάλει καθοριστικά στην κατανόηση που έχουμε για το χώρο, ακόμη και στη γνώση μας για το «σχήμα» του σύμπαντος.
Grigori Perelman
Σπαρτιατικός βίος
Όπως ήταν αναμενόμενο μετά τη μεγαλειώδη αυτή επιτυχία, το 2006 απονεμήθηκε στον Πέρελμαν το βραβείο Φιλντς (αντίστοιχο των βραβείων Νομπέλ στα μαθηματικά). Ο ιδιόρρυθμος Ρώσος κατέπληξε τους πάντες, αρνούμενος να δεχθεί την ύψιστη αυτή τιμητική διάκριση. Εξηγώντας τότε τους λόγους που τον οδήγησαν στην ασυνήθιστη απόφασή του, ο τότε ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαθηματικών της Αγ. Πετρούπολης είχε δηλώσει ότι «δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα και η δόξα. Δεν θέλω να με επιδεικνύουν λες και είμαι κανένα ζώο σε ζωολογικό κήπο. Όχι μόνο δεν είμαι ήρωας των μαθηματικών, αμφιβάλλω κιόλας αν είμαι καν τόσο καλός μαθηματικός». Όπως αποδείχθηκε, η μετριοφροσύνη του δεν ήταν υποκριτική. Παραιτήθηκε από την ερευνητική θέση που κατείχε, με το αιτιολογικό ότι δεν του αρέσει πια η επιστήμη του. Παραμένει έως σήμερα άνεργος και ζει σε ένα φτωχικό διαμέρισμα μαζί με την αδερφή του και τη μητέρα του. Μετά την απόφαση του Ινστιτούτου Μαθηματικών Κλέι να τού απονείμει το χρηματικό έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, που είχε προκηρύξει για όποιον έλυνε κάποιο από τα «επτά προβλήματα της χιλιετίας», θα μπορούσε ν’ αλλάξει η ζωή του. Ο Πέρελμαν, όμως, άφησε και πάλι άναυδους τους πάντες, αρνούμενος να αποδεχθεί το βραβείο.



Β) Ο μαθηματικός Αλεξάντερ Γκρόθεντικ. Οι γονείς του ήταν και οι δύο αναρχικοί,  όπως άλλωστε και ο ίδιος. Ιδιαίτερα ευφυής μαθηματικός αποστρεφόταν τις τιμές και τη δημοσιότητα ασχολούμενος με τα υψηλά μαθηματικά. Όταν έμαθε ότι οι πανεπιστημιακές αρχές χρησιμοποιούσαν τα μαθηματικά του για να φτιάχνουν όπλα, παραιτήθηκε από καθηγητής και πήγε να ζήσει απομονωμένος σε ένα ορεινό χωριό της νότιας Γαλλίας όπου μέχρι τον θάνατό του ασχολούνταν με την επιστήμη του.









Evariste Galois


Γ) Ο ιδιοφυής γάλλος Εβαρίστ Γκαλουά. Από τα νεανικά του ακόμα χρόνια, ήταν ικανός να λύνει δυσεπίλυτα μαθηματικά προβλήματα. Υπήρξε εισηγητής πολλών νεοτερισμών στα υψηλά μαθηματικά,  και χαρακτηριζόταν από πολλούς –όχι άδικα- ως υπερ-ιδιοφυία. Δολοφονήθηκε σε ηλικία μόλις 20 ετών, συμμετέχοντας σε μια μονομαχία για λόγους τιμής.











Δ) Η Ιρανή καθηγήτρια Μαριάμ Μιρζαχανί , πρώτη γυναίκα που βραβεύθηκε με το βραβείο Φίλντς από την παγκόσμια μαθηματική ακαδημία. Αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα στο παγκόσμιο στερέωμα, καθηγήτρια του παν/μίου του Στάνφορντ. Πέθανε πρόσφατα πολύ νέα.
Maryam Mirzakhani
Διάσημοι σκακιστές
Garry Kasparov
Ο ρώσος  σκακιστής και ακτιβιστής Γκάρυ  Κασπάρωφ, γνωστός για τους αγώνες του υπέρ της δημοκρατίας στη χώρα του. 
Magnus Carlsen
Ο υπερ- ιδιοφυής Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν. 
Viswanathan Anand
Ο Ινδός παγκόσμιος πρωταθλητής Βισβανάθαν Άναντ. 
Fabiano Caruana
Ο Ιταλός παγκόσμιος πρωταθλητής και νεαρότερος κάτοχος του τίτλου σήμερα, Φαμπιάνο Καρουάνα, γόνος φτωχών αγροτών.

Διάσημοι Καλλιτέχνες
Francis Bacon
  1)      Ο Ιρλανδός Φράνσις Μπέϊκον
  










2)      Ο Ελβετός Αλμπερτο Τζιακομέτι και
Alberto Giacometti
  3)      Ο ρωσοεβραίος Χαϊμ Σουτίν .
Chaim Soutine

4)      Ο πολυβραβευμένος ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι.
 
Αλέξανδρος Ιόλας
 5)     
Ο διάσημος έλληνας γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας. Υπήρξε προσωπικότητα παγκόσμιας ακτινοβολίας. Ανέδειξε σπουδαίους ζωγράφους και κινήματα τέχνης. Οι εκθέσεις που οργάνωνε στις ΗΠΑ αποτελούσαν το παγκόσμιο σημείο αναφοράς των καλών τεχνών. Το όνομά του λοιδορήθηκε και η ελληνική κοινωνία όχι μόνο δεν εκτίμησε το έργο του, αλλά όσο ήταν εν ζωή το φθόνησε. Η περίφημη βίλα του στον δήμο Αγίας Παρασκευής (Αθηνών), γεμάτη με μουσειακά εκθέματα και έργα τέχνης διάσημων εικαστικών, μετά το θάνατό του υπέστη πλιάτσικο και κατάντησε ερείπιο. Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες από κάποιους φορείς για τη μετατροπή της «Βίλας Ιόλα» σε μουσείο.





Πνευματικοί άνθρωποι
Henry David Thoreau
1)       Ο Χένρι Θορώ (Henry David Thoreau) (1817-1862). Διάσημος αμερικάνος φιλόσοφος και φυσιοδίφης. Τα δοκίμιά του μέχρι σήμερα ταράζουν με την ειλικρίνεια που εκπέμπουν τα πολιτικά νερά. Κάποτε χαρακτηριζόταν αναρχικός, παρά το γεγονός ότι το έργο του «Πολιτική ανυπακοή» δεν κάνει λόγο για κατάργηση του κράτους, αλλά για βελτίωσή του.


Γυναίκες
Harriet Beecher Stowe
1)      Harriet Beecher Stowe (Χάριετ Μπίτσερ Στόου 1811-1896): Διάσημη Αμερικανίδα συγγραφέας. Το πιο γνωστό της έργο ήταν «Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά», μέσω του οποίου απεικονίζονται οι σκληρές συνθήκες των υπόδουλων αφροαμερικανών. Έγραψε αρκετά βιβλία και ανέπτυξε κοινωνική δράση, ενώ με το έργο της συνέβαλλε στην κατάργηση της δουλείας.
Rosa Parks
2)      Rosa Paks (1913-2005): Διάσημη Αμερικανίδα ακτιβίστρια. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ την αποκάλεσε « πρώτη κυρία των πολιτικών δικαιωμάτων» και «μητέρα του κινήματος της ελευθερίας»
Ρόζα Ιμβριώτη
3)      Ρόζα Ιμβρίωτη (1898-1977): Γεννημένη ως Ρόζα Ιωάννου. Ήταν ελληνίδα παιδαγωγός και πρωτοπόρος της ειδικής εκπαίδευσης. Ανέπτυξε κοινωνική και πολιτική δράση. Ίδρυσε το Πρότυπο Ειδικό Σχολείο Αθηνών ( 1937), το οποίο αποτέλεσε τη πρώτη επίσημη εκπαιδευτική προσπάθεια στη χώρα μας για τη στήριξη παιδιών με νοητική στέρηση.
Τσιγγάνοι
Κώστας Χατζής
1)      Κώστας Χατζής: Διάσημος έλληνας τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Βρίσκεται εν ζωή και θα αποτελούσε ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τον τόπο μας η παρουσία του στα εγκαίνια της οδού που θα φέρει το όνομά του.
Jean Richepin
2)      Ζαν Ρισπέν (1849-1926): Διάσημος γάλλος ποιητής, μυθιστορηματογράφος, θεατρικός συγγραφέας και Ακαδημαϊκός. Υπήρξε ιδιαίτερα αντισυμβατικός και δραστήριος. Ταξίδεψε σε πολλές χώρες δίνοντας διαλέξεις. Το 1912 επισκέφθηκε και την Ελλάδα. Στα έργα του διακρίνεται το φλογερό πάθος και η παρορμητικότητα που φαίνεται πως πηγάζουν απ’ τη τσιγγάνικη καταγωγή του.


Υ.Γ.

1.       Σε πολλές χώρες του κόσμου τιμούν έλληνες επιστήμονες και ήρωες δίνοντας τα ονόματά τους σε οδούς και πλατείες. Πιστεύω ότι δίνοντας ομοίως και εμείς ονόματα  ξένων, αναγνωρισμένης ποιότητας και κύρους σε δικούς μας δρόμους, συμβάλλουμε στην εξωστρέφεια, στην ακομπλεξάριστη παραδοχή του καλύτερου, στη σύσφιξη σχέσεων με ξένους πολίτες και ξένα κράτη και τέλος στην πυροδότηση της περιέργειας των ανθρώπων που ψάχνουν να βρουν ποιο είναι το τιμώμενο πρόσωπο που η οδός φέρει τ’ όνομά του. Η αναζήτηση της οδού παύει να ταυτίζεται μόνο με τον προσδιορισμό του προορισμού μας, αλλά αρχίζει και μετατρέπεται σε «παιχνίδι» γνώσης ικανό να παρωθήσει την περιέργεια και τη μίμηση των ανθρώπων.
2.       Καλό θα είναι τα ονόματα που σχετίζονται μεταξύ τους να τοποθετούνται σε οδούς που τέμνονται, δημιουργώντας τοιουτοτρόπως ενότητες π.χ. επιστήμονες, ιστορικά πρόσωπα, φιλέλληνες, καλλιτέχνες, αθλητές κλπ.
3.       Η αναγραφή των ονομάτων θα μπορούσε να είναι δίγλωσση, στα ελληνικά και στα αγγλικά.
4.       Αν το σεβαστό σας Συμβούλιό χρειάζεται την επιπλέον συνδρομή μου και την παροχή διευκρινήσεων , παρακαλώ μη διστάσετε.


                                                                      Με βαθιά υπόληψη

                                                                     Κωνσταντίνος Μίχος




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια