ΚΟΥΡΙΜΑΣ Η΄ ΚΟΥΡΑΜΑΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ
Κάθε περιοχή της Ελλάδας μας έχει και τα δικά του παραδοσιακά εδέσματα και φαγητά έτσι και στο Μοναστηράκι Ακτίου - Βόνιτσας φτιάχνουν ένα γλυκό, που ειναι κάτι μεταξύ ρεβανί και μελομακάρονο και σας το παρουσιάζουμε.
Ο Κουριμάς ή Κουραμάς είναι από τα αγαπημένα παραδοσιακά αλλά και νηστίσιμα γλυκά του Μοναστηρακίου και από τη στιγμή που φτιάχνεται με αγνά υλικά και είναι υγιεινό, μπορούμε να το απολαμβάνουμε σε καθημερινή βάση. Οι παλαιότερες νοικοκυρές έφτιαχναν αυτό το γλυκό κυρίως κατά τη διάρκεια του Χειμώνα που είχε την τιμητική του σε κάθε εορτή και το συνόδευαν με το ουζάκι τους ή το τσιπουράκι τους που κερνιόταν στα σπίτια εκείνη την εποχή...
ΥΛΙΚΑ(ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 125 ΚΟΜΜΑΤΙΑ)
4 1/2 κιλά νερό βραστό
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική( κρατάμε 1 ποτήρι νερού ζάχαρη από το κιλό)
1 κιλό μέλι ντόπιο αλεύρι...όσο πάρει
ΣΙΡΟΠΙ(το βράζουμε για περίπου μία ώρα σε χαμηλή θερμοκασία γιατί το μέλι φουσκώνει και χύνεται)
2 κιλά μέλι ντόπιο
2 ποτήρια νερού νερό
μισό ποτήρι νερού ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βαθιά και μεγάλη βάζουμε το λάδι να κάψει και έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι τόσο όσο να πάρει την όψη του χαλβά(σκούρο καφέ) και βέβαια να γίνει μια μαλακή ζύμη για περίπου μισή ώρα και παραπάνω. Έπειτα κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το νερό αφού το έχουμε βράσει(μπορεί να χρειαστεί να κρατήσουμε από τα 4 1/2 νερό και μόλις ένα κιλό). Ανακατεύουμε για αρκετή ώρα (περίπου μισή ώρα)με μία ξύλινη κουτάλα σιγά σιγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τέλος το ντόπιο μέλι.
Έπειτα τα πλάθουμε και τα φτιάχνουμε σε σχήμα λίγο μεγαλύτερο από τα μελομακάρονα.
Τα ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, στους 180 ο C ή καλύτερα σε φούρνο με ξύλα...(καμία ώρα περίπου)
Όταν τα βγάζουμε από το φούρνο τα μελώνουμε στο σιρόπι που έχουμε ήδη ετοιμάσει και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανένα με γαρύφαλλο.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ...
KATOUNA NEWS
0 Σχόλια